Burgerhulpverleners

Burgerhulpverleners

In de praktijk hebben burgerhulpverleners bewezen van toegevoegde waarde te zijn geweest bij het verlenen van eerste hulp bij hartfalen. Vaak zijn zij als eerste bij het slachtoffer., omdat zij alleen worden opgeroepen als zij zich in de directe omgeving van een slachtoffer bevinden.

Burgerhulpverlener kan iedereen worden, het enige wat je moet doen is zorgen voor een geldig certificaat voor reanimeren en het gebruik van een AED. Heb je dit dan hoef je je alleen nog maar aan te melden op de site van de landelijke organisatie en je bent inzetbaar als burgerhulpverlener. Je kunt hierbij aangeven op welke plaats en tijd je je hiervoor beschikbaar stelt.

Weet u wat u moet doen bij een hartstilstand? Leer reanimeren en red levens, want elke seconde telt.

In Nederland worden wekelijks een 300 mensen in Nederland getroffen door een acute circulatiestilstand dat wil zeggen een stilstand van de bloedsomloop, in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd. Dit komt altijd onverwachts en kan overal gebeuren; thuis, op het werk, tijdens het sporten, of op vakantie. Ook voor u bestaat een niet geringe kans dat u ooit geconfronteerd wordt met iemand die een acute ademhalings- of circulatiestilstand krijgt.
Is er dan niemand in de directe omgeving die hulp kan bieden dan heeft die persoon weinig kans op overleven. Bij een stilstand in de bloedsomloop is snel handelen van levensbelang.

Tijdens de eerste minuten na een hartstilstand staat het hart doorgaans nog niet stil, maar beweegt het alleen in een ongecoördineerd ritme (fibrilleren). Daardoor kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt.

De elektroshocks van een AED helpen het normale ritme te herstellen. Bij circulatiestilstand brengt een AED de circulatie op gang en houdt reanimatie (hartmassage en beademing ) de bloedsomloop op gang. Dit vergroot de kans op overleven. Uit onderzoek blijkt dat elk jaar bij de inzet van een AED er in Nederland per jaar vele levens worden gered!

Bij een alarmering van 112, rukken er twee ambulances, brandweer en politie uit. Dit omdat het steeds moeilijker wordt om de vastgestelde aanrijtijd te halen door drukte en verkeersdrempels, et cetera.

Stel uw vraag

Heeft u een vraag over AED in uw woonwijk klik dan hieronder: